IST60 Teleskobu Tüm Göküyüzü Kamerası’ndan Neowise Kuyrukluyıldızı
NEOWISE uzay teleskobunun Mart 2020'deki gözlemleri sırasında keşfedilen, katalog adı C/2020 F3 olan NEOWISE kuyrukluyıldızı 23 Temmuz 2020 akşamı, IST60 Teleskobuna ait tüm gökyüzü kamerasından görüntülendi.
Güneş'e en yakın olduğu (yaklaşık 43 milyon km) 3 Temmuz 2020 tarihi civarında en parlak olan Neowise kuyrukluyıldızının parlaklığı, Güneş'ten uzaklaştıkça giderek azalıyor bu sebeple Temmuz ayının sonlarına doğru çıplak gözle gözlemleyebilmek mümkün olmayacaktır.
Görüntü 1. 23 Temmuz 2020, saat 21:59’da IST60 Teleskobu Tüm Gökyüzü Kamerası tarafından kaydedilen gökyüzü görüntüsü ve “C/2020 F3 – Neowise Kuyrukluyıldızı”.
Asteroit ya da kuyrukluyıldız gibi çeşitli gökcisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları göktaşı olarak adlandırılır. Göktaşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştuğu için yıldızlarla bir ilgisi olmadığı halde bu olay halk arasında yıldız kayması olarak da bilinebilir. Kimi göktaşları ise Dünya’nın atmosferine girdikten sonra tamamen yanarak yok olmaz. Yeryüzüne ulaşıp yere düşen bu göktaşlarına meteorit adı verilir. IST60 Teleskobuna ait tüm gökyüzü kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde de sıklıkla Dünya’nın atmosferinde yanan meteorların oluşturduğu izlere rastlanmaktadır.
Görsel 2. 23 Temmuz 2020, saat 21:59’da IST60 Teleskobu Tüm Gökyüzü Kamerası tarafından kaydedilen gökyüzü görüntüsü ve Dünya’nın atmosferinde yanarak iz yapan bir “meteor” görüntüsü.
Ayrıca aynı gece, gökyüzünde sıklıkla rastlanan iridyum uydusu parlaması da IST60 teleskobuna ait tüm gökyüzü kamerası tarafından kaydedildi. İridyum Uyduları, uydu telefonlarının ve çağrı cihazlarının birbirleriyle olan bilgi ve ses akışını sağlamak için Dünya'nın yörüngesine oturtulmuş uydulardır. Antenlerin yüksek yansıtıcı özelliklerinden dolayı anten belli bir açıya geldiğinde Güneş'ten aldığı ışığı yansıtır. Bu esnada gökyüzünde bir ışık parlaması oluşturur.
Görsel 3. 23 Temmuz 2020, saat 22:16’da IST60 Teleskobu Tüm Gökyüzü Kamerası tarafından kaydedilen gökyüzü görüntüsü ve İridyum uydusu parlaması.
Neowise kuyruklukluyıldızı hakkında hazırlamış olduğumuz diğer yazıları da okumak için linklere tıklayınız.
1 - Neowise kuyruklukluyıldızı Istanbul Üniversitesi Gözlemevi'nden Görüntülendi (tıklayınız)
2 - C/2020 F3 - Neowise kuyruklukluyıldızı (tıklayınız)
Kullanılan Ekipman : Alcor Omea 3M All Sky Cam, 2.9 Milyon Pixel, 3100x2100 pixel. Piksel ölçeği 5.4 yay dakikası
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2016K12137 numaralı, İstanbul Üniversitesi’nin 3685 ve FBG-2017-23943 numaralı projeleri tarafından desteklenmiştir.
KAYNAKLAR
İridium İletişim Uyduları (wikipedia.org)
Asteroit, Meteor ve Meteorit Arasındaki Farklar Nelerdir? (www.bilimgenc.tubitak.gov.tr)
NEOWISE Kuyrukluyıldızı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nden Görüntülendi (gozlemevi.istanbul.edu.tr/tr/haber/neowise)
Hazırlayan: Mustafa Turan Sağlam
E-mail: mustafaturansaglam@ogr.iu.edu.tr