NEOWISE Kuyrukluyıldızı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nden Görüntülendi

NEOWISE uzay teleskobunun Mart 2020'deki gözlemleri sırasında keşfedilen, katalog adı C/2020 F3 olan NEOWISE kuyrukluyıldızı 17 Temmuz 2020 akşamı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nden görüntülendi.



Kuyrukluyıldızın İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nin İST40 ve ona bağlı olarak çalışan İST8 teleskobu ve Orion G3 CCD kamerasıyla elde edilen görüntüsü. (Görüntü işleme: Sinan ALİŞ)


NEOWISE kuyrukluyıldızı Dr. Öğr. Üyesi Sinan ALİŞ, Araş. Gör. Süleyman FİŞEK, Araş. Gör. Oğuzhan ÇAKIR ve YL. Öğr. Kadir AYTEKİN'den oluşan ekip tarafından görüntülendi.


1997 yılında görülen Hale-Bopp Kuyrukluyıldızı'ndan sonra kuzey yarımkürede görülebilen en parlak kuyrukluyıldız olan NEOWISE çıplak gözle de görülebiliyor.


Güneş'e en yakın olduğu (yaklaşık 43 milyon km) 3 Temmuz 2020 tarihi civarında en parlak olan kuyrukluyıldızın parlaklığı, Güneş'ten uzaklaştıkça azalıyor. Yine de Temmuz sonuna kadar çıplak gözle görülebilen kuyrukluyıldızı izlemek için en uygun alet bir dürbün. Kuyrukluyıldız Güneş battıktan 30-45 dakika sonra kuzeybatı yönünde gözlenebilir. Giderek Güneş'ten uzaklaştığı için ufuktan yüksekliği de her geçen gün artacak. Temmuz sonuna doğru Büyük Ayı Takımyıldızını oluşturan cezvenin sapının yakınlarında olacak. Büyük Ayı takımyıldızını rahatlıkla tanıyan amatör gözlemciler ve astronomi meraklıları kuyrukluyıldızı  bulabilirler.



NEOWISE Kuyrukluyıldızının temmuzun ikinci yarısında gökyüzündeki konumu.
(Kaynak: Sky&Telescope)


Kuyrukluyıldız İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Beyazıt'ta bulunan İST40 teleskobuna bağlı olarak çalışan İST8 geniş alan teleskobu (Meade ED/APO 80) ile görüntülendi. Görüntüler Orion G3 CCD kamera ile kaydedildi ve daha sonra işlendi.


Gözlem boyunca alınan görüntülerde kuyrukluyıldızın yıldızlara göre hareketi de farkedildi. Ortalama olarak 30-40 km/s hızla yörüngesinde hareket eden kuyrukluyıldızın arka fonunu oluşturan yıldızlar hızla değişiyor.



İST8 ile elde edilen görüntülerin birleştirilmesiyle kuyrukluyıldızın arka fondaki yıldızlara göre hareketi belli oluyor. Bu görüntüde kuyrukluyıldız sabitlendiği için yıldızların yerlerindeki değişim görülmektedir. (Görüntü işleme: Mustafa Turan Sağlam).


NEOWISE Kuyrukluyıldızı kısa bir süre önce yenilenen ve güçlendirilen İST40 teleskobu ve ona bağlı detektörler yardımıyla görüntülendi. İST40 teleskobunun modernizasyonu İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen FBG-2017-23943 numaralı Güdümlü Proje ile gerçekleştirilmiştir.


Kullanılan Ekipmanlar:

Takip için: İST40 Teleskobu (Meade 16" LX200 GPS/ACF)

Görüntüleme için: İST8 Teleskobu (Meade ED/APO 80)

Görüntüleme için: Orion StarShoot G3 CCD Kamera