Lisans öğrencimiz Beste Begiçarslan Literatüre Katkıda Bulunuyor

Fakültemiz Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans öğrencimiz Beste Begiçarslan uluslararası bir ekiple birlikte The Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmaya katkıda bulundu.


Prof. Dr. Tolga Güver, Beste Begiçarslan, Kyoto Üniversitesi Astronomi Bölümünden Dr. Chin-Ping Hu, RIKEN enstitüsü (Japon Fizik ve Kimya Araştırma Enstitüsü) üyesi Dr. Teruaki Enoto, Aoyama Gakuin Üniversitesi Fizik ve Matematik Bölümünden Prof. Dr. Takanori Sakamoto ve farklı kurumlardaki araştırmacılardan oluşan uluslararası araştırma grubu, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki X-ışın teleskopu olan NICER’ı (Neutron Star Interior Composition Explorer) kullanarak yeni keşfedilen Swift J1818.0-1607 adında bir magnetarın takip gözlemlerini gerçekleştirdiler. Araştırma the Astrophysical Journal isimli dergide yayınlandı.


2020 Mart ayında keşfedilen Swift J1818-0167 isimli magnetarın, keşfinden itibaren 120 gün içinde parlaklığı %60 oranında azalmıştır. Araştırmacılar NICER gözlemleri ile nötron yıldızı üzerinde X-ışın ışınımı yapan bölgenin büyüklüğünün ve sıcaklığının değişimini de takip edebilmişlerdir. Çalışmanın önemli sonuçlarından biri de bu sıcak bölgenin 120 günlük süreç içerisinde %30 küçülmesine rağmen sıcaklığının hiç değişmemiş olmasıdır.


Aynı gözlemler ile cismin kendi ekseni etrafında dönme süresinin 1.36 saniye olduğu ve yıldız yüzeyindeki manyetik alan şiddetinin 2.7×1014 Gauss olduğu bulundu. Bu alan şiddeti Dünya yüzeyindeki en kuvvetli mıknatıstan bir milyar kat daha fazladır. En genç magnetarlardan biri olarak kayda geçen Swift J1818.0-1607’in yaşı ekip tarafından yaklaşık 470 yıl olarak bulunmuştur. Bu cismin en önemli özelliklerinden biri bu kadar genç olması sebebiyle magnetarlar ile onlara benzer özellikler gösteren fakat onlar kadar parlak olmayan başka nötron yıldızları arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardımcı olabileceğinin düşünülmesidir. 

Araştırmanın sonuçları Astrophysical Journal ismindeki bilimsel dergide  7 Ekim 2020 tarihinde yayınlanmıştır.

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan NICER’ın bilim ekibinde yer alan Üniversitemiz araştırmacıları benzer çalışmalara devam etmektedir.