İST60 Teleskobu ile Örtülme Gözlemi

8 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen bir yıldız örtülme* olayı için örtülme hattında bulunan teleskoplara bu olayı gözlemeleri için uluslararası bir çağrı yapılmış ve hattın üzerinde yer alan İST60 Teleskobumuz ile de bu gözlem gerçekleştirilmiştir.


Tüm Dünya’da 100’den fazla teleskobun/gözlemevinin katkı verdiği çalışmada 60 kadar gözlemevi örtülme olayını gözleyebilmiştir; örtülmeyi gözleyebilen bu teleskoplardan birisi de İST60 teleskobudur.


Araş. Gör. Süleyman Fişek ve Araş. Gör. Oğuzhan Çakır’ın gerçekleştirdiği gözlemde, 2002MS4 olarak adlandırılan asteroid, gökyüzünde 14.6 kadir parlaklığındaki (GAIA DR2 G Mag) bir yıldızın önünden geçerek, yıldızın yaklaşık 19 saniye boyunca örtülmesine sebep olmuştur. İST40 Teleskobunda da gözlem yapılması için hazırlıklar tamamlanmış fakat hava şartları gözlem yapılmasına izin vermemiştir.



Görsel 1. Örtülmenin gerçekleşmesi beklenen hattın ve gözlem detaylarının verildiği görsel. İST60 ve İST40 teleskopları örtülme hattında yer almaktadırlar.





Görsel 2. İST60 Teleskobu ile alınmış olan görüntüler arka arkaya gösterildiğinde, görüntülerde işaretlenen yıldız, 2002MS4’ün önünden geçmesi sonucu bir süre görülmemektedir(örtülmektedir).




İstanbul Üniversitesi Gözlemevi teleskopları İST60 ve İST40, bu tür uluslararası örtülme gözlemi çağrıların yer aldığı uluslararası bir portal olan Occultation Portal**’da yer almakta ve bu tür gözlemlere veri sağlamaktadırlar.


*Örtülme veya Oklüzyon, bir gökcismi onunla gözlemci arasında geçen başka bir cisim tarafından gizlendiğinde meydana gelen bir olaydır.

** http://occultation.tug.tubitak.gov.tr