"Gökyüzünü Tanıyalım" Kitabı 7'den 70'e Gökyüzünü Sevdirmeye Devam Ediyor

Emekli astrofizikçi Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZEL ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Talât SAYGAÇ tarafından hazırlanan, Temmuz 2020 itibariyle TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Serisi’nden satışa sunulan “Gökyüzünü Tanıyalım” kitabımızın 17. Baskısı, 50.000 adetlik bir sayıya ulaştı.


Popüler bir astronomi bilim kitabı olarak, bu sayıda bir kaynağın toplumumuza ulaşması, Astronomi ve Uzayı anlamada çok önemli bir boşluğu da dolduruyor. Böylece kitabımız bir başucu kitabı niteliğini de kazandı.


Kitabın birkaç önemli özelliği de var. Bunlar;


  • Mayıs 2020’ye kadar güncel astronomi gelişmelerini popüler anlamda içeriyor olması, coğrafi koordinatlar anlamında Moskova’dan Kahire’ye kadar olan geniş bir enlem aralığında, Dünya’nın bütün ülkelerindeki Türkçe bilen Astronomi ve Uzay meraklılarına hitap edebiliyor olması,


  • Yazım ve anlatım dilinin 7 -77 yaş aralığınca kolaylıkla okunup dinlenebilmesi,


  • Yılın her mevsiminde gökyüzünü hassas biçimde anlatıyor olması,


  • Büyük bir poster gökyüzü haritası içermesi,


  • Her bir resim, şekil ve tablonun kendi detaylı açıklamasının doğrudan okunabilmesi,


  • Önceki 16. Baskının tüm metinlerinin, bütün okuyucuların dinleyebileceği ve aynı zamanda “görmeyen” kitapseverlerin de dinleyebileceği teknikle yazarlardan biri tarafından okunmuş ve ücretsiz olarak, bilgisayar, tablet, veri çubuğu ya da cep telefonlarına indirilebilir dosyalarının olması...




Gece berrak bir gökyüzünde pırıl pırıl ışıldayan yıldızlar, gezegenler, meteor ışıkları, yapay uydular ve Ay.. Yaşadığınız kentte, köyde, tatilde, yaylada, deniz kenarında ya da bir mavi yolculukta sizinle tanışmak için sıraya giren gök cisimleri... Bu gökyüzü bahçesinin güzellikleriyle tanışmak için ne bekliyorsunuz? Size yol gösterecek, ilgi çekici fotoğraf ve resimlerle sizi gökyüzünün sakinleri ile tanıştıracak bir dostunuz var artık. 


Her mevsimde, gökyüzünde görülebilecek yıldızların isimleri, uzaklıkları, özellikleri ve çok daha fazlası anlaşılır bir dille kaleme alınan “Gökyüzünü Tanıyalım” kitabında sizi bekliyor. Her an başvurabileceğiniz bir kaynak olan bu kitaptan öğreneceğiniz efsane ve hikâyelerin kökeni sizi şaşırtacak! Doğu ve Batı medeniyetinden bilim insanlarının gökbilime dair ortaklaşa oluşturdukları miras size yeni ufuklar açacak.


Gökyüzüne dair merak ettiğiniz soruların yanıtlarını en güncel bilgilerle öğrenmeye hazır mısınız?


Gökyüzünde kaç yıldız var? Yıldızlar hangi maddelerden oluşur? Yıldızların zaman içinde geçirdiği değişimler hakkında nasıl bilgi sahibi oluyoruz? Takımyıldız ve burç arasında nasıl bir bağlantı var? Kendi burcumu doğru olarak nasıl belirlerim? Burçlar hayatımızı etkiler mi? 13. burç nedir? Onun hakkında neden konuşulmaz? Güneş bir yıldız mıdır? Işığını nereden alır? Gezegenler ve yıldızlar arasındaki farklar nelerdir? Komşu gezegenlerde hayat var mı? Diğer yıldızların da gezegenleri var mı? Uzayda insanlar dışında başka canlılar var mı? Onlarla haberleşebilir miyiz? SETI ne demek? Yıldızlara gönderilen ya da onlardan gelen bir mesaj var mı? Ay'a ne zaman ve nasıl gidildi? Ay'a nasıl yerleşilecek? Mars'a ne zaman gidilecek? UFO nedir? UFO'lar başka sistemlerden mi geliyor? UFO görürsem ne yapmalıyım? “Yıldız kayması" sırasında dilek tutmalı mıyım? Göktaşları nereden geliyor? Bir göktaşı bulursam ne yapmalıyım? Antarktika’daki bilim üssümüz nerede kurulacak? Antarktika'daki ilk meteorit toplama çalışmalarının sonuçları nelerdir? Gökadamız uzayda nerededir? Kaç yıldızı vardır? Büyüklüğü ölçülebilir mi? Yıldızlar ölür mü? Güneş'in ölümü nasıl olacak? Betelcus (Betelgeuse) yıldızının ölümünü görebilecek miyiz? Beyaz cüceler ve nötron yıldızları nasıl oluşur? Karadelik nedir? Yakınımızda bir karadelik var mı? Gerçek bir karadelik fotoğrafı nasıl ve ne zaman çekildi? Evren'in ve zamanın başlangıcı var mı? Büyük Patlama nedir? Bunun izleri nasıl gözlenebiliyor? Evren'in kökeni bu olay mı?


7'den 70'e herkesin okuyup kolayca anlayabileceği dili ve 50.000'i bulan baskı sayısı ile bir popüler gökbilim başyapıtı... 1993'ten beri 5. kez güncellenip genişletilen Gökyüzünü Tanıyalım kitabı, 17. baskısıyla yeni okurları ile tanışmak için sabırsızlanıyor.


Gökyüzünün ilgi çekici güzellikleri ile tanışmak için acele edin. https.esatis.tubitak.gov.tr


M. Emin Özel - A. Talât Saygaç