Seminer: "Zonklayan Kırmızı Dev Yıldızlar"

Konu:  Zonklayan Kırmızı Dev Yıldızlar

Konuşmacı: Doç. Dr. Esin SİPAHİ

Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Özet: Soğuk kırmızı dev yıldızlar parlaklığında sürekli ve uzun dönemli değişim gösteren yıldızlardır. Bu yıldızların parlaklık değişimlerinin temel kaynağı zonklamadır. Bu soğuk dev yıldızlar Mira, yarı-düzenli ve düzensiz değişenler olarak sınıflandırılır. Mira değişenleri en iyi çalışılmış grup olmasına rağmen yarı-düzenliler ve düzensiz değişenler az çalışılmıştır. Bu zonklayan değişenlerin çalışılması önemli bilgiler verebilir fakat bu yıldız grupları arasındaki farklılıklar literatürde henüz net olarak tanımlanmış değildir. Bu seminerde zonklayan kırmızı dev yıldızların zonklama doğaları tartışılacak ve “Açık Yıldız Kümelerindeki Sefeid Değişenlerin Fotometrik ve Tayfsal Olarak İncelenmesi” başlıklı BİDEP projemizdeki yıldızlardan biri olan ROTSE1 J191645.93+391149.3 yıldızının ışık ve tayf değişimleri ilk kez sunulacaktır.

Tarih: 3 Mayıs 2018, Perşembe, 14:00

Yer: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Küçük Amfi - 2