Seminer: "Uzay Teknolojilerinde ve Savunmada Kızılötesi Dedektörler"

Konu: Uzay Teknolojilerinde ve Savunmada Kızılötesi Dedektörler

Konuşmacı: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YEŞİLTAŞ

Kırklareli Üniversitesi, Lüleburgaz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Bilimleri Bölümü

Özet: Bu seminerde iki adet kızılötesi dedektörden (kısa-dalga kızılötesi resimleme spektrometresi ve orta-dalga spektral sensör) bahsedeceğim. Kızılötesi dedektörler ve sensörler birçok bilim alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin bir asteroit veya gezegenin kimyasal ve moleküler yapısı güneş sistemimizin oluşumu hakkında ipuçları verebilmektedir. Uzay bilimlerinde bu kimyasal ve moleküler incelemeler ya uydular ile uzaktan algılama yoluyla ya da uzay aracı ile bir cismin yüzeyinde kızılötesi aralıkta ölçümler yapmak yoluyla incelenebilmektedir. Bu bağlamda ileri yıllarda uzay araçlarına monte edilebilen ve kısa-dalga kızılötesi (0.46 - 1.73 μm) aralığında spektral ve resimsel olarak ölçüm yapabiilen portatif bir spektroskopi sistemi uluslararası işbirlikleri ile geliştirilmektedir. Ek olarak, kızılötesi sensörler savunma alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Patlayıcı tespit edebilen portatif dedektörler ise özellikle savunma sanayimiz için önem arz etmektedir ve savunma bakanlığı tarafından öncelikli ihtiyaçlar listesinde yer almaktadır. Fakat bu dedektörlerin dış ülkelerden ithal edilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda soğutma mekanizması gerektirmeyen, orta-dalga kızılötesi (3-5 μm) aralığında çalışan ve patlayıcı madde tespitinde kullanılabilecek bir kızılötesi spektral sensör yapılmaktadır.

Tarih: 25 Nisan 2018 Çarşamba, 14:00

Yer: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Toplantı Salonu