Güneş Sistem’indeki İlk Yıldızlararası Göçmen Keşfedildi

Özet: Yeni bir çalışmada Güneş Sistemimizin kalıcı olduğu bilinen ilk göçmeni keşfedildi. Halen Jüpiter yörüngesine yerleşmiş olan bu asteroid, başka bir yıldız sisteminden gelerek yakalandığı bilinen ilk asteroiddir.

 

Yıldız doğumevi NGC 604’ün bir görüntüsü. Burada yıldız sistemleri birbirlerine yakın konumlanmıştır ve asteroid alış-verişinin mümkün olduğu düşünülmektedir. Asteroid (514107) 2015 BZ 509’un kendi yıldızının çevresinden göç ederek Güneş çevresinde benzer bir ortama yerleşmiştir. (© NASA / Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

Yeni bir çalışmada Güneş Sistemimizin kalıcı olduğu bilinen ilk göçmeni keşfedildi. Halen Jüpiter yörüngesine yerleşmiş olan bu asteroid, başka bir yıldız sisteminden gelerek yakalandığı bilinen ilk asteroiddir. Çalışma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters’da yayınlanmıştır.

Oumuamua adıyla bilinen cisim 2017’de manşetlere son yıldızlararası yabancı olarak düştü. Buna rağmen, o sadece gelip geçen bir turistti; halbuki (514107) 2015 BZ509 ismine sahip bu exo-asteroid buraların uzun süreli bir sakinidir.

Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenlerin ve diğer cisimlerin neredeyse tümü Güneş’in çevresinde aynı yönde dolanırlar. Buna rağmen, 2015 BZ509 farklıdır – ‘tersine’ (retrograde) yörünge olarak bilinen bir yörüngede ters yönde hareket eder.

Çalışmanın baş yazarı olan Dr. Fathi Namouni, “Asteroid Jüpiter’in yörüngesini paylaşırken bu şekilde hareket etmeye nasıl başladığı şimdiye kadar bir gizemdi” diyor. “Eğer 2015 BZ509 sistemimizin yerlisi olsaydı, diğer gezegen ve asteroidlerin onları oluşturan gaz ve toz bulutundan miras kalmış aynı özgün doğrultularına sahip olurdu”.

Buna rağmen, araştırma ekibi 2015 BZ509’un konumunu Güneş Sistemi’nin doğduğu, gezegen oluşumunun sona erdiği 4.5 milyar yıl öncesine kadar izlemek için simülasyonlar çalıştırdılar. Bu simülasyonlar, 2015 BZ509’un hep bu şekilde hareket etmiş olduğunu, bu sebeple orijinal olarak orada olmadığını ve başka bir sistemden gelerek yakalanmış olduğunu göstermiştir.

Ekibin diğer bir üyesi olan Dr. Helena Morais’e göre, “Başka bir yıldız sisteminden asteroid göçü olur, çünkü Güneş başlangıçta yoğun bir yıldız kümesinde oluşmuştur; bu kümede her yıldızın kendi gezegen ve asteroid sistemi vardı”.

Yıldızların birbirine yakın olması, gezegenlerin çekimsel kuvvetlerinin desteğiyle, bu sistemlerin asteroidleri birbirlerinden çekme uzaklaştırma ve yakalamasına yardım etmiştir”.

Güneş Sistemi’ndeki ilk kalıcı asteroid göçünün keşfi, gezegen oluşumu, Güneş Sistemi’nin evrimi, ve yaşamın muhtemel orijini için çok anlamlıdır.

2015 BZ509’un Güneş Sistemi’ne nasıl ve ne zaman yerleştiğinin tam olarak anlaşılması, Güneş’in orijinal yıldız doğumevi ve ilk ortamımız Dünya’da yaşamın ortaya çıkması için gerekli bileşenlerle potansiyel zenginleşmesi hakkında ipuçları sağlar.

Kaynak: www.sciencedaily.com, 21 Mayıs 2018

Habere Konu Olan Makale:

F Namouni, M H M Morais. An interstellar origin for Jupiter’s retrograde co-orbital asteroidMonthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, 2018; 477 (1): L117 DOI: 10.1093/mnrasl/sly057