Export date: Sat Nov 17 3:21:50 2018 / +0000 GMT

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden İki Yeni TÜBİTAK Projesi

Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Sinan ALİŞ ve Yrd. Doç. Dr. Kai SCHWENZER'in projeleri TÜBİTAK-ARDEB tarafından yürütülen 1001 programından destek kazanmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Sinan Aliş ve bölümdeki galaksi dışı astronomi çalışma grubunun "Galaki Kümelerinin Merkezi Galaksilerinin Evriminin Optik ve Yakın Kırmızıöte Bölgede İncelenmesi" başlıklı projesinde, galaksi kümelerinin merkezlerinde bulunan evrendeki en parlak ve en büyük galaksilerin (BCG; brightest cluster galaxy) optik ve yakın kırmızıöte bölgede evrimlerinin incelenmesi amaçlanıyor. Yaklaşık 100 derecekarelik bir alanda 4000 BCG beş bant optik ile birlikte yakın kırmızıöte (NIR) K bandında incelenecek. 3.6 metrelik Canada-France-Hawaii Teleskobu ile tamamlanan CFHTLS gökyüzü taraması verileri kullanılacak. TÜBİTAK-1001 desteği, ülkemizde çok çalışılmayan bu alanda yetişmiş insan gücüne önemli katkı yapacak. Yaklaşık 283.000 TL bütçesi olan projeden 2 doktora ve 1 yüksek lisans öğrencisi desteklenecek. Proje süresinde ayrıca, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ev sahipliğinde, galaksilerin kırmızıya kaymaları üzerine bir ulusal çalıştay düzenlenecek.