Export date: Sun Oct 21 8:32:58 2018 / +0000 GMT

Planetaryum (Gezegenevi/Yıldızevi)

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu

Elginkan Vakfı'nın desteğiyle kurulan “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu” 25 Aralık 2017 Pazartesi günü, Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut AK'ın teşrif ve himayesinde, ELGİNKAN Holding Yönetim Kurul Başkanı Sn. Gaye AKÇEN'in ve ELGİNKAN Topluluğu mensuplarının ve konukların teşrifleri ile açılmıştır.

İstanbul Üniversitesi ve E.C.A. işbirliği ile İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Bina Kompleksi içerisinde açılan planetaryum, Türkiye'nin  bir üniversite birimi içinde kurulmuş, eğitim-öğretim ve halka açık etkinlikler için kullanılacak ilk 4K çözünürlüklü planetaryumudur. 39 koltuk kapasitesiyle üniversite öğrencilerine ve halkımıza hizmet edecektir. Planetaryumun sunum sistemi, 10 adet özel projektör, 8 birimli çevresel ses sistemi, yüksek başarımlı bir bilgisayar ve özel ışıklandırmayla oluşturulmuştur. Halen gelişmiş ülkelerdeki planetaryumlarda gösterilen yüksek nitelikli filmlere sahip olan planetaryum, aynı zamanda üniversite öğrencileri için bir laboratuvar  gibi de çalışmaktadır.

Türkiye'de bir Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde ilk kez kurulan profesyonel nitelikteki bu planetaryum sayesinde, bölümümüz öğrencileri müfredatlarındaki pek çok konuyu etkileyici bir görsel sunumla öğrenme şansına sahip olmaktadır.

Bu planetaryumun belki de en önemli özelliği, hem gündüz saatlerinde Güneş, hem de gece saatlerinde Ay, gezegenler yıldızlar vb cisimlerin gözlenebildiği gözlemevleri, uzman astronomların sunumlar yaptığı salonlar, bir astronomi koleksiyonu gibi birçok imkanı da konuklarına sunabiliyor olmasıdır.

Planetaryumumuz İstanbul'daki önemli bir eksikliği doldurmakta, başta ilk, orta ve lise dengi okullar olmak üzere, tüm halkımıza hizmet etmektedir.