Merkez Tarihi

1990 Yılında İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi adıyla kurulan merkezimiz 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi adını aldı. İstanbul Üniversitesi senatosunca onaylanan logosu ve Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmeliği ile yeni bir kişiliğe kavuştu.

Merkezimiz İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt da bulunan merkez kampüsü içerisinde yer almaktadır. Yeni binası 2013 tarihinde tamamlanmış ve oldukça modern bir mekânda hizmet verilmektedir. Merkezimiz İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile birlikte aynı binayı paylaşmakta yönetim olarak da bölümün öğretim elemanları ve üniversite genelinden danışmanlar ile birlikte çalışmaktadır.

Merkezimiz 1936 yılında kurulan ve ana merkez binası içerisinde  bir Astrograf ve ekipmanlarından oluşan Güneş Gözlemevine, 2013 yılında kurulan yeni bina içerisinde yer alan İST40 adlı bir teleskop ve gözlemevine ve yine yeni bina içerisinde kurulan bir planetaryuma sahiptir. Bu birimler doğrudan araştırma ile birlikte halk eğitimi astronomisinde de çok etkin olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile yapılan bir protokol çerçevesinde Çanakkale Ulupınar Astrofizik Gözlemevi arazisinde  İST60 adı ile bilinen bir teleskop ve gözlemevine sahiptir.

21/10/2014